Главная » 2014 » Февраль » 18 » Лікарні не для українців?
12:11 PM
Лікарні не для українців?

Лікарні не для українців?

 

Минулого тижня Інтернет був переповнений повідомленнями про те, що польська влада готова прийняти на лікування українців, які отримали поранення в сутичках з правоохоронними органами. Що ж, цікаво! Братня турбота поляків по відношенню до українських протестувальників, не може не радувати. Шкода тільки, що це стосується лише євромайданівців. Адже скільком людям в Україні не завадила б безкоштовна допомога польських лікарів. Але і на цьому дякуємо.

Правда не все так просто! 16 лютого в газеті «Nowytydzien» була опублікована стаття з назвою «Лікарні не для українців» із результатами лікування активістів Євромайдану в РП. У статті говориться, що правових підстав лікувати українців у Польщі НЕМАЄ! Вказаний вище інформаційний привід був використаний і іншими польськими ЗМІ. В результаті чого розгорівся скандал.

 

Незабарився із реакцією і одіозний Люблінський воєвода Кшиштоф Гетьман, який заявив, що українські громадяни можуть лікуватись в РП як приватні особи, але не за гроші Національного фонду охорони здоров’я. З його слів, між Польщею і Україною не підписано двосторонню угоду про соціальне забезпечення. Крім того, Київ не входить до Євросоюзу. Так що готовність влади Польщі прийняти активістів на лікування – не має під собою правової основи. 

Окрім цього польські консерватори різко критикують підтримку офіційною Варшавою українського «Євромайдану». Конрад Рекас у своїй статті «Свинячий інтерес», опублікованій на порталі «Консерватизм», зауважує, що така політика призводить до санкцій з боку Росії і обертається економічними втратами для Польщі. «Введення Росією ембарго на імпорт свинини із ЄС призвело до втрати польськими виробниками близько 90 мільйонів євро на рік» - говориться в статті. Також автор задається питанням  – «Чому за внутрішньо-політичні конфлікти в Україні, повинні платити польські платники податків? Адже лікування «жертв Беркуту» обходиться в десятки тисяч доларів, які потрібно виплатити з польського бюджету». І такі заяви вже непоодинокі…

Що ж виходить, то ми допомагаємо, а то ні! Коли запахло бюджетними видатками, відразу стало шкода не українських протестуючих, а польських грошей. В цьому на моє глибоке переконання і криється справжня суть україно-польських відносин. На таких дрібницях видно дріб’язковість і моральну немічність у ставленні поляків до українців. І не треба після цього заявляти, що Польща друг і адвокат України. Хай кожна країна залишиться при своїх національних інтересах.

Богдана Зінченко, для видання "Народна правда

Просмотров: 394 | Добавил: ufolog | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: